Laminaat vs. PVC: Welke vloer past het beste bij jouw wensen?

Als het aankomt op het kiezen van een nieuwe vloer voor je huis of kantoor, zijn laminaat en PVC twee populaire opties die vaak met elkaar worden vergeleken. Beide vloersoorten hebben hun eigen unieke eigenschappen en voordelen, en het is belangrijk om te weten welke vloer het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Laminaat

Laminaatvloeren zijn samengesteld uit verschillende lagen, waaronder een sterke toplaag die bestand is tegen krassen en slijtage. Laminaat is verkrijgbaar in diverse dessins en kan de uitstraling van hout, steen of tegels nabootsen. Het is een betaalbare optie die relatief eenvoudig te installeren is.

Voordelen van laminaat:

 • Veel keuze in dessins
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Betaalbaar

PVC

PVC-vloeren bestaan uit stroken of tegels van kunststof materiaal dat duurzaam en waterbestendig is. PVC-vloeren zijn geluiddempend en voelen comfortabel aan de voeten. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en structuren, waardoor je kunt kiezen voor een moderne of klassieke uitstraling.

Voordelen van PVC:

 • Waterbestendig
 • Geluiddempend
 • Onderhoudsarm
 • Duurzaam

Of je nu op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie met veel keuze in dessins (laminaat) of naar een duurzame, waterbestendige vloer met geluiddempende eigenschappen (PVC), beide vloersoorten hebben hun eigen unieke voordelen. Het is raadzaam om te bepalen welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn voordat je een definitieve keuze maakt.

Bij Vloerenserviceonline.nl helpen we je graag bij het kiezen van de perfecte vloer voor jouw ruimte. Neem contact met ons op voor advies op maat en ontdek de mogelijkheden van laminaat en PVC!

 

7 Essentiële Tips voor het Leggen en Onderhouden van Laminaat- en PVC-Vloeren

 1. Zorg voor een egale en schone ondervloer voordat je het laminaat of PVC legt.
 2. Laat het laminaat of PVC minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden.
 3. Gebruik altijd de juiste gereedschappen, zoals een goede zaag en afstandshouders.
 4. Houd rekening met de werking van het materiaal door voldoende uitzettingsvoegen te laten tussen de vloerdelen en muren.
 5. Maak laminaat of PVC schoon met speciale reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor deze vloeren.
 6. Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht om verkleuring van het laminaat of PVC te voorkomen.
 7. Bescherm de vloer tegen krassen door viltjes onder meubels te plaatsen en regelmatig te stofzuigen.

Zorg voor een egale en schone ondervloer voordat je het laminaat of PVC legt.

Het is essentieel om te zorgen voor een egale en schone ondervloer voordat je begint met het leggen van laminaat of PVC. Een vlakke ondergrond zorgt ervoor dat de vloer strak en gelijkmatig gelegd kan worden, wat het eindresultaat ten goede komt. Daarnaast is een schone ondervloer belangrijk om te voorkomen dat er oneffenheden of vuil onder de vloer komen, wat de duurzaamheid en uitstraling van de vloer kan beïnvloeden. Door aandacht te besteden aan de kwaliteit van de ondervloer leg je een stevige basis voor een prachtige laminaat- of PVC-vloer die jarenlang meegaat.

Laat het laminaat of PVC minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden.

Het is belangrijk om het laminaat of PVC minstens 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden. Door de vloerdelen vooraf aan de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid te laten wennen, voorkom je krimp of uitzetting van de vloer na installatie. Op deze manier zorg je ervoor dat je laminaat of PVC optimaal kan acclimatiseren en behoudt het zijn kwaliteit en duurzaamheid op lange termijn.

Gebruik altijd de juiste gereedschappen, zoals een goede zaag en afstandshouders.

Bij het leggen van laminaat of PVC is het essentieel om altijd de juiste gereedschappen te gebruiken, zoals een goede zaag en afstandshouders. Een goede zaag zorgt voor nauwkeurige en nette snedes, terwijl afstandshouders helpen bij het creëren van een gelijkmatige en stabiele vloer. Door te investeren in kwaliteitsgereedschap voorkom je niet alleen beschadigingen aan de vloerdelen, maar zorg je er ook voor dat het legproces soepel verloopt en het eindresultaat professioneel oogt. Het gebruik van de juiste gereedschappen is dus een belangrijke stap naar een succesvolle installatie van laminaat of PVC in jouw ruimte.

Houd rekening met de werking van het materiaal door voldoende uitzettingsvoegen te laten tussen de vloerdelen en muren.

Bij het leggen van laminaat of PVC is het belangrijk om rekening te houden met de werking van het materiaal. Om te voorkomen dat de vloerdelen gaan uitzetten of krimpen, is het aan te raden om voldoende uitzettingsvoegen te laten tussen de vloerdelen en de muren. Op die manier krijgt het materiaal de ruimte om te bewegen en worden eventuele problemen zoals kromtrekken voorkomen. Het correct plaatsen van uitzettingsvoegen is essentieel voor een duurzame en stabiele vloerinstallatie.

Maak laminaat of PVC schoon met speciale reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor deze vloeren.

Het is belangrijk om laminaat of PVC schoon te maken met speciale reinigingsmiddelen die specifiek geschikt zijn voor deze vloeren. Door gebruik te maken van de juiste reinigingsproducten behoud je niet alleen de kwaliteit en uitstraling van je vloer, maar verleng je ook de levensduur ervan. Deze speciale reinigingsmiddelen zijn ontworpen om vuil en vlekken effectief te verwijderen zonder de toplaag van het laminaat of PVC aan te tasten. Zo blijft je vloer er stralend uitzien en kun je er nog jarenlang van genieten.

Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht om verkleuring van het laminaat of PVC te voorkomen.

Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht om verkleuring van het laminaat of PVC te voorkomen. Zonlicht kan na verloop van tijd leiden tot verkleuring en vervaging van de vloer, waardoor de oorspronkelijke uitstraling kan worden aangetast. Door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van zonwering of gordijnen, kun je de levensduur en de esthetiek van je laminaat- of PVC-vloer behouden. Het is belangrijk om deze tip in gedachten te houden om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een prachtig uitziende vloer in je ruimte.

Bescherm de vloer tegen krassen door viltjes onder meubels te plaatsen en regelmatig te stofzuigen.

Om je laminaat of PVC vloer in optimale staat te houden, is het belangrijk om deze te beschermen tegen krassen. Een eenvoudige tip hiervoor is om viltjes onder meubels te plaatsen, zodat deze soepel kunnen worden verschoven zonder de vloer te beschadigen. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig te stofzuigen om vuil en zandkorrels te verwijderen die krassen kunnen veroorzaken. Door deze eenvoudige maatregelen toe te passen, kun je langdurig genieten van een mooie en krasvrije vloer in je woning of kantoor.